Konkordato Hakkında Merak Edilenler


İflası önlemek için kullanılan konkordato, tamamen yasal bir araçtır. Borcunu ödeyemeyen ve ödeyemeyeceğini düşünen borçlular, Ticaret Mahkemesine müracaat ederek konkordato talep edebilmektedirler. Bu sayede iflastan kurtulmak mümkündür.

Konkordato Şartları

Tüm borçlular iflasa tabi olsun ya da olmasın konkordato talebinde bulunabilmektedirler. İflas talebinde bulunabilecek tüm alacaklılar da konkordatoya başvuru yapabilirler. Konkordatonun tasdik edilmesi için başvuranın belli şartları taşıması gerekmektedir. Bunların en önemlisi; borçlunun varlıklarının tüm borcun en az yarısını ödemeye yetmesidir. Bununla birlikte borçlunun sunduğu teklifin, varlıkları ile uygun olması gerekmektedir. Gereken şartları taşımadığı anlaşılan borçlunun konkordato talebi reddedilmektedir.

Konkordato Süresi Nedir?

Konkordato talebi sonrası gerekli şartların sağlandığına dair ilgili belgelerin sunumundan sonra mahkeme 3 ay geçici süre vermektedir. Gerekli görülmesi halinde talep üzerine 2 ay daha ek süre verilerek toplam da 5 ay sürmektedir. Kesin süre için mahkeme kararı, geçici süre içerisinde verilecektir. Mahkeme, kesin süre için komiser raporunu inceledikten sonra konkordatonun onaylanması mümkün hale gelirse 1 yıllık kesin süre vermektedir. Gerekli görülmesi halinde kesin süre 6 ay daha uzatılabilmektedir. Tüm süreler kullanıldıktan sonra toplam süre 23 aya kadar  gerçekleşmiş olmaktadır.

Konkordato Maliyeti

Konkordato talep etmenin bir maliyeti olmaktadır. Mahkemeye yatırılması gereken konkordato harcı alacaklı sayısı ile diğer işlemlere göre değişiklik göstermektedir. Ortalama 120 bin ile 150 bin TL arasına denk gelmektedir. Bu tutar avans olarak tahsil edilebilmekte ve daha sonra fiilen ödemesi yapılmaktadır.